Η παραλία της Καλογριάς έχει γίνει γνωστή διεθνώς διότι εκεί το 1917 έζησαν και έδεσαν την φιλία τους ο κορυφαίος των γραμμάτων μας Νίκος Καζαντζάκης και ο Γεώργιος Ζορμπάς. Το πανέμορφο και γραφικό ακρογιάλι έχει ελάχιστα αλλάξει από τον καιρό που μάγεψε τον μεγάλο στοχαστή ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή ως μέτοχος του λιγνιτωρυχείου της Πραστοβάς ,λείψανα του οποίου υπάρχουν ακόμα στην περιοχή. Στην Καλόγρια υπάρχουν λίγα ενοικιαζόμενα ,τρία εστιατόρια, δυο beach bars, ιατρείο, οδοντιατρείο και σούπερ μάρκετ.

Εκτός από αυτές τις παραλίες υπάρχουν σε κοντινή απόσταση και άλλες γραφικές, ήσυχες παραλίες και όρμοι .

Με ημερήσιες αποδράσεις ο επισκέπτης μπορεί να φθάσει στα φανταστικά σπήλαια Δυρού, στη μοναδική πυργόκτιστη Μάνη, την Μονεμβάσια, την Επίδαυρο, το Ναύπλιο, τις Μυκήνες, την Ολυμπία και πολλούς άλλους προορισμούς.

Για τους φυσιολάτρες υπάρχουν μονοπάτια, καλντερίμια, φαράγγια, πεζόδρομος, ποδηλατοδρόμος, καταδυτικό κέντρο, αναρριχητικό κέντρο.

Η φημισμένη παραλία της ''Καλόγριας''-γνωστή ως η παραλία του Ζορμπά- είναι μια από τις δύο παραλίες της Στούπας που έγινε γνωστή όχι μόνο επειδή έζησαν το 1917 ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς και έδεσαν τη φιλία τους, αλλά και επειδή είναι μια πανέμορφη, γραφική παραλία με καταγάλανα, άβαθα νερά και κατάλευκη αμμουδιά, ιδανική για να φιλοξενήσει οικογένειες με μικρά παιδιά.

Βρίσκεται στο 42ο χιλιόμετρο από Καλαμάτα προς Αερόπολη και είναι πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Το τοπίο έχει αλλάξει ελάχιστα από την εποχή που μάγεψε το μεγάλο στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος έφτασε εκεί ως μέτοχος του λιγνιτωρυχείου της "Πραστοβάς", λείψανα του οποίου υπάρχουν ακόμα στην περιοχή.

Στην περιοχή πάνω από την παραλία ''Καλόγρια'' υπάρχουν λίγα επιπλωμένα διαμερίσματα, 3 εστιατόρια και 2 beach bars.

Στα 150 μέτρα υπάρχει το χωριό Στούπα, που είναι αρκετά οργανομένο τουριστικά με ξενοδοχεία, επιπλωμένα διαμερίσματα, τουριστικά γραφεία, σούπερ μάρκετς, οδοντιατρείο, ιατρείο, φούρνο, καθαριστήριο και πολλά άλλα καταστήματα.

Είναι ιδανική περιοχή για οικογενειακές διακοπές, καθώς εκτός από την ''Καλογριά'' υπάρχει και η θαυμάσια παραλία της Στούπας αλλά και άλλες αξιόλογες, ήσυχες και γραφικές παραλίες σε κοντινή απόσταση.

Μπορείτε με αυτοκίνητο ή με οργανωμένες, ημερήσιες εκδρομές να επισκεφτείτε τα εξαίρετα σπήλαια του Δυρού, τη Μονεμβασιά, τη Μάνη με τους πύργους της, τον Μιστρά, την Επίδαυρο, τις Μυκήνες, την Ολυμπία και πάρα πολλά άλλα αξιοθέατα της Πελοποννήσου.

Οι φυσιολάτρες μπορούν να εξερευνήσουν τον πανέμορφο βυθό με κατάδυση ή να πεζοπορήσουν στους πανέμορφους λόφους, στα φαράγγια και στα δάση του Ταϋγέτου.