45 χλμ νοτιοανατολικά της Καλαμάτας βρίσκεται το παραθαλάσσιο χωριό Στούπα του Δήμου Λεύκτρου της Μάνης. Προσφέρει όλες τις δυνατότητες για ξεκούραστες οικογενειακές διακοπές. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έχει γνωρίσει ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη με έντονη κίνηση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι χτισμένο πίσω από δύο αμμουδερούς κολπίσκους και πριγράφεται από ελαιώνα στους πρόποδες του Ταϋγέτου.

Κολυμπήστε στα πεντακάθαρα νερά της Στούπας, κάντε μια βόλτα με τις μάσκες σας στα βραχάκια της Χαλικούρας ή ξεκουραστείτε στη μοναδική αμμουδιά της Καλογριάς, με τα ρηχά νερά, ιδανικά για παιδιά. Περιπλανηθείτε στους γύρω λόφους για να απολαύσετε την ομορφιά του τοπίου και επισκεφτείτε το εγκαταλελειμένο ορυχείο της Πραστοβάς, τον εργασιακό χώρο του Ζορμπά.

Απολαύστε τον περίπατό σας σε παραδοσιακά καλντερίμια που αποτελούσαν οδό επικοινωνίας ανάμεσα στα χωριά της περιοχής. Περπατήστε ανάμεσα στα φαράγγια του Βυρού, της Νούπαντης και της Κοσκάργας ή πάρτε φακούς για να εξερευνήσετε τις γύρω σπηλιές. Στις πιθανές ημερήσιες εξορμήσεις σας συμπεριλαμβάνονται τα Σπήλαια του Δυρού, η Ολυμπία, η Μονεμβασιά, ο Μιστράς.

Ονομασία

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές όσον αφορά την ονομασία του χωριού. Οι δύο επικρατέστερες είναι

α) από την Αρβανίτικη λέξη Στούπα που έχει την σημασία της παραλίας ή του γιαλού και

β) από τα Στουπιά, δηλαδή, τις φυτικές ίνες του λιναριού που οι ντόπιοι κάποτε μάζευαν από την γύρω περιοχή και τα μαλάκωναν στην θάλασσα.